Bästa fiskevatten för nybörjare och barn i Sverige

Klövsjö, Jämtland

För nybörjare och barn är det viktigt att välja fiskevatten som är lättillgängliga, har ett bra fiskebestånd och erbjuder en säker och trevlig miljö. Här är några av de bästa fiskevattnen runt om i Sverige som är perfekta för att introducera nybörjare och barn till fiske:

1. Mälaren, Södermanland/Uppland/Västmanland: Mälaren är en av Sveriges största sjöar och erbjuder en mängd olika fiskeplatser som passar alla åldrar och färdighetsnivåer. Här kan nybörjare och barn njuta av att fiska efter abborre, gädda och gös från land eller båt.

2. Vänern, Västergötland/Dalsland/Värmland: Vänern är Europas tredje största sjö och ett utmärkt resmål för familjer som vill prova på fiske. Med ett rikt fiskebestånd av bland annat gös, abborre och lax finns det gott om möjligheter för både landfiske och båtfiske.

3. Fegen, Halland: Fegen är en vacker insjö belägen i Halland och är känd för sitt utmärkta fiske. Här kan barn och nybörjare njuta av att fiska efter abborre, gös och gädda samtidigt som de tar in den vackra naturen som omger sjön.

4. Siljan, Dalarna: Siljan är en av Sveriges mest kända sjöar och ett populärt resmål för fiskeentusiaster i alla åldrar. Här kan barn och nybörjare fånga fisk som abborre, öring och sik från land eller båt.

5. Mörrumsån, Blekinge: Mörrumsån är en av Sveriges mest kända laxälvar och ett utmärkt resmål för familjer som vill prova på laxfiske. Här kan barn och nybörjare njuta av att fiska efter lax och havsöring samtidigt som de tar del av den vackra naturen längs ån.

6. Klövsjö, Jämtland: Klövsjö ligger mellan byn och fjällen, Klövsjö är också känt för att kallas Sveriges vackraste by och är ett populärt resmål vintertid för skidåkning. Klövsjö erbjuder fint aborrfiske och båtar finns att hyra. Missa inte Klövsjö Stenugnsbageri i byn som bakar utsöka kanelbullar. Bilden till artiklen är tagen i Klövsjö.

Här kan du läsa er om fiske i fjällen.

Innan du ger dig iväg på fisketur är det viktigt att kolla upp lokala fiskeregler och eventuella tillstånd som krävs. Att också komma ihåg att ha med rätt utrustning, såsom fiskespön, beten och lämpliga kläder för att njuta av dagen fullt ut.

Oavsett om det är för att njuta av tystnaden vid vattnet eller för att fånga den stora fisken är fisket en underbar aktivitet att dela med familj och vänner. Med dessa tips och de fantastiska fiskevattnen som Sverige har att erbjuda är det lätt att skapa minnen och uppleva skönheten i svenska vatten tillsammans.

Här hittar du tips för att få barnen att älska fiske.