Miljövänlig familjereseguide: Upptäck världen med minimal klimatpåverkan

Klimatsmart semester, familj som vandrar

Att resa med barn är en fantastisk möjlighet att utforska världen tillsammans och skapa minnen för livet. Men i en tid då klimatförändringarna är ett allt större bekymmer, är det viktigt att resa medvetet och minimera sin klimatpåverkan så mycket som möjligt. Här är en matig och komplett guide för barnfamiljer som vill upptäcka världen på ett miljövänligt sätt.

Planera resan smart

 • Res till närliggande destinationer: Istället för att resa långt bort, överväg att utforska närliggande destinationer. Det minskar inte bara utsläppen från flygresor utan kan också vara ekonomiskt fördelaktigt och ge er möjlighet att upptäcka gömda pärlor närmare hemmet. Norge kallas exemplevis ofta för Nordens Nya Zeeland så varför inte upptäcka vårt grannland:)
 • Resa under lågsäsong: Genom att undvika högsäsongen kan ni undvika trängsel och överbelastning på platser ni besöker. Det minskar också trycket på miljön och ger er en mer avslappnad och autentisk resa.
 • Välj miljövänliga transportalternativ: När det är möjligt, välj tåg eller buss istället för flyg för kortare resor. Res med kollektivtrafik på destinationen eller hyr cyklar för att utforska området. Det är inte bara bättre för miljön utan också ett sätt att uppleva resmålet på ett mer nära och personligt sätt.

Bo och äta hållbart

 • Välj miljöcertifierade boenden: Välj boenden som är miljöcertifierade och som aktivt arbetar för att minska sin klimatpåverkan. Det kan vara hotell med certifieringar som Green Key eller Eco-label, eller alternativ som miljövänliga stugor eller vandrarhem.
 • Äta lokalt och ekologiskt: Njut av lokalproducerad mat och stöd lokala restauranger och marknader. Välj ekologiska och hållbara alternativ när det är möjligt för att minska er klimatpåverkan och stödja lokala producenter. Dessutom smakar ofta den lokala maten allra bäst när det äts på plats. Dessutom har den lokala maten inte transporterats över hela världen.

Minimera avfallet

 • Använd återanvändbara produkter: Ta med återanvändbara vattenflaskor, matlådor och tygpåsar för att minska användningen av engångsartiklar. Det är inte bara mer miljövänligt utan också mer praktiskt och ekonomiskt under er resa.
 • Sortera ert avfall: Se till att sortera ert avfall korrekt och återvinna så mycket som möjligt, även när ni är på resande fot. Många destinationer har återvinningsstationer och miljövänliga initiativ som ni kan delta i. Vi svenskar är väldigt bra på att återvinna hemma men undersökningar visar att vi inte är lika noggranna när vi är på resande fot.

Res med respekt

 • Respektera den lokala kulturen och naturen: Var medvetna om och respektera den lokala kulturen och naturen på de platser ni besöker. Undvik att störa djurlivet eller skada naturmiljön och följ de lokala reglerna och traditionerna.
 • Delta i hållbara aktiviteter: Välj aktiviteter som är hållbara och respektfulla mot miljön och den lokala befolkningen. Det kan vara guidade vandringar, ekoturer eller volontärarbete för att bidra till bevarandet av naturen.

Inspireras av miljövänliga destinationer

 • Costa Rica: Costa Rica är känt för sitt engagemang för hållbarhet och ekoturism. Utforska dess regnskogar, vulkaner och stränder med en mängd miljövänliga boenden och aktiviteter att välja mellan.
 • Nederländerna: Cykla genom de pittoreska landskapen i Nederländerna och upplev dess gröna städer och miljövänliga initiativ som solenergi och hållbara transporter. Nederländerna är ett av de länderna i världen som har kommit längst när det kommer till cirkulär ekonomi.
 • Nya Zeeland: Nya Zeeland är ett paradis för naturälskare med sina orörda landskap och enastående skönhet. Utforska dess nationalparker, vandringsleder och hållbara boenden för en miljövänlig äventyrsresa.

Hitta fler resmål för familjer.

Genom att följa dessa tips och välja miljövänliga alternativ kan ni som barnfamilj njuta av era resor med gott samvete och skapa minnen för livet samtidigt som ni bidrar till att bevara vår planet för framtida generationer. För de utsläpp som ni ändå skapar är vår rekommendation att ni klimatkompenserar.