Resguiden för familjecamping i Sverige

Camping i Falkenberg, Skrea Strand

Planerar du och din familj en campingsemester i Sverige? Här är en komplett guide som hjälper er att planera en minnesvärd och avkopplande campingupplevelse. Från generella campingtips till handplockade campingplatser som är perfekta för barnfamiljer, har vi täckt allt du behöver veta för att göra er resa så smidig och njutbar som möjligt.

Generella campingtips

Att campa med familjen kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver lite planering och förberedelser. Här är några generella campingtips för att säkerställa att er resa blir lyckad:

Packa lätt och smart

 • Gör en lista över nödvändiga campingutrustningar och packa bara det ni verkligen behöver.
 • Kom ihåg att ta med viktiga saker som tält, sovsäckar, madrasser, köksutrustning, och första hjälpen-kit.

Välj rätt campingplats

 • Välj en campingplats som passar era behov och intressen. Vill ni ha närhet till naturreservat, vandringsleder eller badplatser?
 • Kontrollera att campingplatsen har faciliteter som passar för barn, som lekplatser, lekrum eller organiserade aktiviteter.

Respekt för naturen

 • Var respektfull mot naturen och följ principerna för “Leave No Trace”.
 • Se till att lämna er campingplats i samma skick som ni hittade den.

Säkerhet först

 • Se till att ni har nödvändiga säkerhetsutrustningar som ficklampor, kompass, och första hjälpen-kit.
 • Informera er om eventuella faror på platsen, som vilda djur eller risk för naturkatastrofer.

Prylar för att lyxa till campingsemestern

Att campa och bo trångt kan vara påfrestande även för den mest tålmodiga familjen, därför har vi samlat några tips:

 • Förtält till husbilen /husvagnen. Förtält brukar kallas för camparens vardagsrum. Med ett schyst förtält får ni ett extra rum att njuta av.
 • Solceller och extrabatteri. Med solceller och portabelt batteri kan ni alltid ladda mobiler, kameror och annan elektronik som kan vara skönt att ha.
 • Sällskapsspel och utomhuslek. Många campingplatser erbjuder olika aktiviteter som minigolf, lekplatser, lån av kubb, boule mm. Vårt tips är ändå att låta barnen ta med sig sina favoritspel mm.

Topplista: 8 Campingplatser för barnfamiljer

Nu när ni är redo att planera er campingsemester, här är en topplista med 7 campingplatser runt om i Sverige som är perfekta för barnfamiljer:

1. Lisebergsbyn Camping – Göteborg

Beläget i anslutning till nöjesparken Liseberg, erbjuder denna campingplats en mängd familjevänliga aktiviteter och bekvämligheter, inklusive lekplatser, poolområde och underhållning för barn. Läs mer om Lisebergsbyn.

2. Furuvik Camping – Gävle

Omgiven av vacker natur och bara en kort promenad från Furuvik Zoo och Nöjespark, är denna campingplats perfekt för familjer som vill kombinera camping med djurupplevelser och nöje. Besök hemsida.

3. Tylosand Camping – Halmstad

Beläget vid den kända Tylosandstranden, erbjuder denna campingplats enastående havsutsikt, sandstrand, och familjevänliga aktiviteter som lekplatser och strandpromenader. Läs mer här.

4. Sörbyn Lodge – Luleå

Denna campingplats vid sjön Sörbyn erbjuder en unik möjlighet att uppleva den svenska naturen på nära håll. Med aktiviteter som kanotpaddling, fiske och vandring är det en perfekt plats för äventyrslystna familjer.

5. Västerås Camping – Västerås

Beläget vid Mälaren, erbjuder denna campingplats en avslappnad miljö med närhet till både natur och stadsliv. Med aktiviteter som cykling, fiske och grillplatser är det en idealisk plats för en familjesemester.

6. Stensjö Camping – Kalmar

Denna campingplats, belägen vid sjön Stensjö, erbjuder en lugn och avkopplande miljö med närhet till både natur och kultur. Med aktiviteter som bad, fiske och utflykter till Öland är det en perfekt plats för familjer som söker lugn och ro.

7. High Chaparral Camping – Hillerstorp

Beläget i anslutning till temaparken High Chaparral, erbjuder denna campingplats en unik möjlighet att kombinera camping med westernäventyr och underhållning för hela familjen. Här kan du boka camping.

8. Skrea Camping – Falkenberg

Skrea Camping ligger på ett stenkasts avstånd från Skrea Strand. En av Sveriges mest populära stränder med vackra bevarade sandklittor som ramar in stranden. Skrea camping erbjuder både lekplats och pool. Bilden till artikeln är tagen från Skrea Strand.

Avslutande tankar

Med rätt planering och val av campingplats kan en campingsemester i Sverige vara en fantastisk upplevelse för hela familjen. Oavsett om ni är ute efter naturupplevelser, äventyr eller avkoppling vid stranden, finns det en campingplats som passar era behov och önskemål. Så packa tältet, snöra på vandringskängorna och gör er redo för en minnesvärd campingsemester i Sverige!