Guide till uthyrning av friluftsutrustning: Varför och hur?

Tält kan man hyra istället för att köpa

Att hyra friluftsutrustning istället för att köpa egen är ett smart och hållbart val som fler bör överväga, oavsett om man är en erfaren äventyrare eller en nybörjare. I denna guide kommer vi att utforska fördelarna med att hyra utrustning, de företag som erbjuder dessa tjänster, och hur detta val kan gynna både individ och miljö.

Varför hyra friluftsutrustning?

1. Ekonomisk fördel: Att hyra utrustning kan vara ekonomiskt fördelaktigt, speciellt för de som bara ägnar sig åt friluftsaktiviteter några få gånger per år. Istället för att investera tusentals kronor i utrustning som sällan används, kan du hyra det du behöver när du behöver det. Detta minskar också behovet av lagringsutrymme hemma.

2. Prova på innan köp: Hyra utrustning ger dig möjligheten att prova olika produkter och märken innan ett eventuellt köp. Detta är särskilt värdefullt när du står inför köp av dyra artiklar som tält, kajaker eller avancerade vandringsskor. Att kunna testa olika modeller och typer säkerställer att du gör ett välgrundat köpval när det väl är dags att investera i egna prylar.

3. Alltid modern utrustning: Uthyrningsföretagen ser till att deras sortiment är uppdaterat med de senaste innovationerna och säkerhetsstandarderna. Detta innebär att du alltid har tillgång till modern och välunderhållen utrustning.

4. Minskad miljöpåverkan: Genom att hyra utrustning bidrar du till en minskad konsumtion av råmaterial och energi som annars skulle användas för att producera nya produkter. Detta minskar också avfall då produkterna används mer effektivt och ofta återanvänds eller återvinns vid livslängdens slut.

Här hittar du vår artikel med fler sätt att resa klimatsmart.

Var kan man hyra friluftsutrustning?

I Sverige finns flera företag som specialiserat sig på uthyrning av friluftsutrustning. Några av de mest kända inkluderar:

  • Addnature & Outnorth Rental: Dessa två stora outdoor-butiker erbjuder numera uthyrning av allt från ryggsäckar till tält och kajaker. En perfekt lösning för den som vill testa på utrustning.
  • Hygglo: En bred plattform där privatpersoner kan hyra ut sin egen utrustning till andra. Detta ger tillgång till en stor variation av utrustning över hela landet.
  • Outdoorbuddies som tidigare hette Rent-a-Plagg: Fokuserar på kläder för friluftsliv och skidåkning, vilket är idealiskt för de som söker högkvalitativa kläder utan att behöva köpa dem.

Miljönyttan

Att hyra istället för att köpa kan ha en betydande positiv effekt på miljön. Det minskar efterfrågan på nya produkter, vilket i sin tur minskar industriens utsläpp av växthusgaser och användningen av naturresurser. Enligt en studie utförd av Environmental Research Letters, kan delning och återanvändning av produkter minska den globala uppvärmningen med upp till 10% på grund av minskad produktion och avfallshantering.

Sammanfattning

Att hyra friluftsutrustning är inte bara ekonomiskt och praktiskt, utan också en viktig del i strävan efter ett mer hållbart liv. Genom att välja att hyra, stödjer du en cirkulär ekonomi, minskar din personliga miljöpåverkan och får tillgång till den senaste utrustningen utan stora investeringar. Oavsett om du planerar ett långt äventyr eller en kort utflykt, överväg att hyra din utrustning och gör ett medvetet val för både din plånbok och planeten.

Denna guide till att hyra friluftsutrustning bör ge både nybörjare och erfarna äventyrare en tydlig bild av varför och hur man kan göra mer hållbara val. Visit Fjällen har tagit fram en lista med fler anledningar att hyra friluftsutrustning.

Ha en fantastisk tur ut i naturen!

Bucketlist.nu har tagit fram en lista på 10 hållbara destinationer.